Hur blir jag av med mitt sockersug?!🍭

IMG_7066.JPG
IMAGE.JPG

Varför är  socker dåligt för kroppen?? Jag skulle kunna skriva hur mkt som helst men tänkte bara ta upp några saker i det här inlägget :-)

För det första, när du äter processad mat med mkt socker ökar risken för arr drabbas av ångest och depression. Och visst är det otroligt många som lider av just detta! En hypotes är att sockret bidrar till stark insulinutsöndring och kroppens reaktion på detta är stress och rubbade hormonnivåer, något som kan skapa ångest och depression.. Så var rädd om din hjärna ät mindres socker eller uteslut det helt. 

Hjärtat då? Socker bidrar till höjda blodfetter, höjt blodtryck och ökar det dåliga kolesterolet i kroppen och ökar därmed risken för hjärt och kärlsjukdom och åderförkalkning. Dessutom minskar sockret det goda kolesterolet! :-/

Hur påverkas tarmarna då, som verkligen fortsättningsvis är ett hett ämne? Sockret absorberas först i tunntarmen. Om man är gluten eller laktosintolerant får tarmarna svårt att bryta ner sockret och det kan störa våran viktiga tarmflora och ge besvär med gaser och risk för inflammationer. Och magen kallas ju för den andra hjärnan. I tarmen bildas 95% av vårat serotonin . Så en bra tarmflora kan motverka depression.

Det här är bara några saker som påverkas negativt av socker. 

Men hur gör man för att bli av med ett sockersug?!

Här är några tips:

Drick vatten! Ibland kan törst misstas för sötsug. Testa att pressa i lite citron, vatten ökar mättnadskänslan och citron dämpar suget en aning.

Ät gröna bladgrönsaker!! Mina klienter får lära sig att halva tallriken ska alltid vara grönsaker (gärna gröna blad som spenat,grönkål, kål, broccoli osv) dom innehåller bland annat ett ämne som stimulerar tarmhormoner, ökar mättnadskänslan och minskar suget efter salt och socker.

Ät mat med zink och krom som tex lök och tomater :-)

Ät en fiberrik kost. Det hjälper dig att känna en ökad mättnadskänsla och de gör att blodsockret stiger långsammare och blodsockerkurvan håller sig mer stabil. 

Några tips som kan hjälpa dig:-)

 För mig har det också hjälpt att verkligen tänka och meditera över hur kommer den här "semlan" tex att få mig att må? Kommer det hjälpa mig att komma närmare mitt mål? Kommer jag bli piggare? Gladare? Hälsosammare? Friskare? osv börjar man ändra sitt tankesätt om ohälsosam mat genom att verkligen fundera hur den kommer få mig att må så kommer man oftast fram till att det inte är värt att äta "semlan" för den korta tillfredsställelsen som den ger. 

Ju mer skräpmat och socker du äter desto mer sugen på det blir du. Det gäller även tvärtom, ju mer hälsosamt du äter desto mer bra mat kommer kroppen vara sugen på :-) Testa!

Och behöver du hjälp på traven att hitta en god, näringsrik och hälsosam kost så hör av dig till mig så hjälper jag dig att hitta en bra balans i vardagen som håller livet ut!! <3